onsdag 13 juni 2012

Axelsons Friskvårdsmagasin maj 2012


2003 läste jag basmedicin på Axelsons Gymnastiska Institut i Stockholm http://www.axelsons.se/. Sedan dess har jag fått deras kursutbud med jämna mellanrum. Nu har de utvecklat detta till ett friskvårdsmagasin. Erhöll första numret för någon vecka sedan och det innehöll så mycket bra, recept, tips och massor av artiklar om intressanta ämnen. För er som är intresserad av alternativ medicin och kost, så rekommenderar jag att ni tar kontakt med dem och får detta magasin tillsänt er hem, länkar här till sidan där du kan beställa katalogen, http://www.axelsons.se/kurskatalog. Axelsons har så många bra och intressanta kurser och hade jag haft ekonomin skulle jag nog läsa mer kurser hos dem.Bl a står det i magasinet hur jag med hjälp av linfrön kan skapa en äggersättning. Kanon för mig som vill fortsätta att utveckla mitt intåg i den vegetariska världen, för att sedan ta klivet in i Raw Food livet.

En av artiklarna tar upp en fråga som ligger mig varm om hjärtat. Artikelns rubrik var ”Vad gör processad mat med vår hälsa? Inledningstexten säger – ”Dagens människor äter, ur ett naturligt perspektiv, inte speciellt varierat. Den föda vi formades och lärde oss att tolerera genom årtusendena har dessutom förändrats radikalt, vilket de flesta tycks vara förvånansvärt omedvetna om”

Artikeln beskriver den föda som vi genom årtusenden ätit och lyfter sedan barn och dess matvanor. Att vi föräldrar, de flesta av oss, idag har kunskap om sockret och att det inte är så hälsosamt för barnen men att vi föräldrar inte insett att sädesslag och mjölkprodukter också kan läggas till som det ”vita giftet”. Vidare tar de upp myten om att mjölk stärker vårt skelett men att vi glömmer bort att den process som mjölken måste gå igenom förändrar dess uppbyggnad och vi tål den mycket sämre än mjölk som kommer direkt från kon.  Många av de bra näringsämnena som finns i mjölk förstörs i processen och man nämner exemplet på hur de som inte tål mjölk man köper på affären, kan dricka opastöriserad mjölk utan problem. Man pratar även om vetet som i dag är framodlat och innehåller mycket högre halter av gluten och stärkelse samt har många fler kromosomer än ursprungsvetet. Dagens vete innehåller så mycket högre glykemiskt index än ursprunget och skapar många skadliga processer i kroppen och har en väldigt inflammatoriskt påverkan på kroppen. De skriver om gamla tillagningsteknikerna och mattraditionerna som vi människor använt oss av för att kunna tillgodogöra oss näringen på bästa sätt. Att vi nu bör ”back to basic”, genom att laga mat från grunden av naturliga och giftfria råvaror. Äta en naturlig kost av oförstörda råvaror utifrån beprövad erfarenhet. Att vi skall påverka livsmedelsindustrin och få bättre råvaror i vårt utbud genom att köpa det som vi vill ha mer av.

Detta var en liten resumé av artikeln. Det mesta kände jag redan till men det är ett sådant viktigt ämne att jag vill dela med mig av det till Er. Jag ser ju hur mycket bättre jag mår för varje dag som går och varje steg jag tar mot kost som är naturlig och giftfri. En önskan som jag vill att alla ni medmänniskor också ska få uppleva! För det är ni värda, hälsa och kärlek! Ju mer hälsa du ger dig själv, desto mer kärlek och glädje fylls ditt liv med. Jag lovar, för jag har provat.

Ljus och kärlek!  /Ulrica

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar