lördag 15 september 2012

Underbar hemkokad lingonsylt

Har precis kokat lite lingonsylt. Receptet som jag har säger 500 gr lingon, 5-6 msk socker och en skvätt vatten. Jag försöker undvika så mycket socker som möjligt för att inte förstöra maten och oss som ska äta den. Jag använde denna gång 700 gr lingon och 4 msk socker, en sylt som blev sur/besk men så god med en övergripande lingonsmak och inte bara en massa smak av socker. Jag kokar sylten sakta i ca 15 minuter och rör om någon gång ibland.Min mamma säger att en del av bären gärna får vara lite vit/rosa för då blir sylten lite mer åt gelehållet och sylten får en fastare konsistens. De lite mer omogna bären har mycket mera pektin i sig som skapar denna konsistens. Till övrig sylt brukar man använda syltsocker, som innehåller tillsatt pektin, just för att få en bättre konsistens på sylten. Till lingonsylt behöver man inte syltsocker då lingonen i sig innehåller så mycket pektin naturligt. Lingonsylten har en fantastisk bevaringsförmåga, då den innehåller mycket bensoesyra, så man behöver aldrig tillsätta några konserveringsmedel, utan bara ställa den svalt och mörkt, så håller den sig länge. Prova gärna också att göra rörörda lingon. Då krossar du bär lite och blandar det med socker

Så enkelt och så gott. En timme i skogen och man har lingonsylt för en månad. Frysen är nu fylld med lingon så vi nu klarar oss och får äta naturlig och hälsosam sylt av lingon fram till nästa höst.

Lingonen innehåller  bra med vitaminerna A, C, B1, B2 och B3 men även mineralerna kalium, kalcium, magnesium och fosfor. (källa wikipedia http://sv.wikipedia.org/wiki/Lingon)

Var på intagningsträff på Hola Folkhögskola och kursen EkoBruk igår. Så inspirerande och roligt, kommer att skriva mer om detta framöver.

Ljus och kärlek!  /Ulrica

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar